De leuke kant van verandertrajecten

Verandertrajecten, ze zijn overal en iedereen heeft het erover. Vaak worden deze trajecten omgebogen naar een project. Of het nu gaat om het begeleiden van een transitie, het verbeteren van een proces, het in gebruik nemen van een nieuwe machine of IT middelen of het automatiseren van de productielijn. Op al deze verandertrajecten kan je de projecttools los laten. Project termen als Agile, Prince2, Lean, enzovoort hoor je te kust en te keur. De termen worden ook vaak door elkaar gehaald of ten onrechte gebruikt.

Als verandermanager is dit het vlak waar ik blij word. Alles wat ik nodig heb kan ik in een theorie terugvinden. Echter hoef ik me niet strikt te conformeren aan een theoretisch model en hoef ik alleen te doen wat nodig is.


Mijn opdrachtgever verlangt maar 1 ding; het opleveren van het gewenste resultaat.


In bedrijven hoor je vaak dat projecten te lang duren, dat ze niet worden afgerond, dat ze te veel medewerkers nodig hebben, dat niet duidelijk is waarom ze er zijn. Eigenlijk klinkt dit helemaal niet zo positief. Toch staan we allemaal te trappelen om deel te nemen aan het nieuwe verandertraject dat gestart wordt. Wat maakt dat iedereen, inclusief mijzelf, wil werken in projecten?


Het antwoord vanuit mijn eigen perspectief; Het werken in projecten is leuk!


Om te beginnen ontmoet je in projecten vaak nieuwe mensen. Je vaste groep verruil je voor mensen van andere afdelingen met andere denkwijzen. Je blik wordt verruimd en je krijgt inzage in wat er speelt aan de andere kant van het gebouw. Soms zitten daar echt veel leukere collega’s dan de collega’s waar je normaal tegenover zit.
Je spreekt mensen uit alle lagen van de organisatie. De ene keer heb je een vraag aan een productiemedewerker, de andere keer word je gevraagd door een MT-lid om een status update te doen. Op een ander moment zit je met je collega te discussiëren over de beste aanpak om daarna te spreken met een leidinggevende over aanvullende wensen. Hierdoor besef je ineens dat door het werken in projecten je in contact kan komen met iedereen en uit alle lagen van het bedrijf.


Zodra je onderdeel wordt van het veranderteam, mag je meedenken wat de koers wordt. Je hebt invloed op de details die aan bod komen en daarmee ook op de details van jouw werk van de toekomst. Wie wil nu niet bepalen hoe je het werk uitvoert?


Je takenpakket is veelzijdig. De ene dag ben je bezig met het uitwerken van een specificatie, de andere dag geef je een presentatie. Op een andere dag houd je je bezig met de inrichting van het systeem om vervolgens een dag interviews af te nemen. Kortom, hierdoor voorkom je sleur in je werk.


Elke handeling die je doet maakt dat je dichter bij het bereiken van het eindresultaat komt. Nou ja, dit is niet altijd zo hoor. Heel vaak worden ook handelingen gedaan die niet direct bijdragen, maar desondanks kom je elke dag een stukje dichter bij het resultaat.
Het moment van bereiken van het eindresultaat is magisch! Feestvreugde en ontlading komen samen. Je bent vergeten welke hobbels je allemaal hebt moeten nemen. Wanneer je terugkijkt zie je alleen het goed samenwerkende team waarin alles is gelukt. De leuke sfeer in het team, alle keren dat de tranen van het lachen over je wang liepen, de momenten dat je ’s avonds met elkaar zat over te werken om nog een puntje op de i te zetten komen dan in een flits weer voorbij. En als je een goede opdrachtgever hebt, wordt dit moment groots gevierd!


Om je een kijkje te geven wat er gebeurt in alledaagse zakelijke projecten, neem ik je mee in “het leven van een verandermanager”. Onderwerpen die ik tegen kom in de uitvoering van mijn werk zal ik bekijken vanuit verschillende perspectieven en zo nodig uitleggen aan de hand van niet zakelijke bezigheden.
In verandertrajecten is er geen goed of fout wanneer je het hebt over de uitvoering, zolang je maar oplevert wat je hebt afgesproken, voor de afgesproken prijs op de afgesproken datum. 

Het resultaat is immers waar het om gaat. Nou ja, eigenlijk gaat het om het doel, maar daarover meer in mijn volgende blog.

Terug naar Inspiratie